środa, 1 lutego 2012

2.

Serca różane, czyli kruche z marmoladą... 
 



Ciastka kruche można robić na wiele sposobów, jest wiele przepisów, lepszych bądź gorszych. Ja znalazłam idealne dla mnie w smaku i w swojej prostocie ciastka. Nie potrzeba wielkiego talentu ani czasu do ich przyrządzenia. U mnie w domu rozniosły się w trymiga i pozostał jedynie smaczny zapach po nich...

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mąki pszennej 
  • 30 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 15 dkg cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • proszek do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • Marmolada różana (bądź jakaś inna) 
Na stolnice przesiewamy przez sitko mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Masło staramy się posiekać nożem i dodajemy żółtka i całe jajko.Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, i wyiskamy z niej sok (trzeba uważać żeby żadna z pestek nie wpadła do mąki). Kiedy juz mamy wszystkie składniki,  zagniatamy dokładnie ciasto, nie ważne jest czy będzie jednolite, ważne żeby wszystkie składniki dobrze się wchłonęły. Poprawność ciasta sprawdzamy poprzez przecięcie je nożem na pół, kiedy nie widzimy kawałków masła, czy żółtych plamek od żółtka to znak, że ciasto jest dobrze wyrobione :) 
Wałkujemy ciasto na średnią grubość, i wykrawamy za pomocą foremki w kształcie serca.
Przygotowujemy blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej PEŁNE serduszka. Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy je ok. 20 min. 

W tym samym czasie wykrawamy serduszka, z których za pomocą mniejszej foremki wykrawamy małe serduszko. I pieczemy tak samo jak poprzednią turę. 

Gotowe, upieczone ciastka przekładamy marmoladą. Serduszko PEŁNE smarujemy marmoladą a ciastkiem z otworem przekładamy. I właśnie w taki sposób powstają nam takowe pyszne ciasteczka:





1 komentarz: