piątek, 17 lutego 2012

9.

Moje pierwsze muffiny, które wyszły mi doskonale i nie przypałętał się do nich zakalec!!
Są to bardzo proste babeczki, które szybko się robi i wychodzą naprawdę smacznie. Muffinki to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Można je jeść przez kilka kolejnych dni i nic się z nimi nie dzieje. Mufinki bananowe to mokre ciasto a do tego bardzo pachnące. Polecam je wszystkim, ja sama zaczerpnęłam pomysł od nieziemskiej Czarodziejki słodkich smaków - www.natchniona.pl .


Bananowe babeczki: 

Potrzebujemy:
  • 2 banany (bardzo dojrzałe, ciemne),
  • 100 g. mąki  pszennej/razowej, 
  • 1 jajko, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  80 g cukru, orzechy włoskie (opcjonalnie)
     
  • Foremki lub papierowe papilotki i forma na muffiny, tłuszcz



    1. Banany obieramy, kroimy i wrzucamy do miski i miksujemy za pomocą blendera.


    Dodajemy do tego wszystkie pozostałe składniki, miksujemy dokładnie przez około 3 minuty. Gotową masą napełniamy foremki do ¾ wysokości.




    Pieczemy w temp. 175 stopni C przez 20-25 minut. Należy tylko uważać aby nie zrumieniły się za bardzo. I w sumie to już wszystko :)



 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz