piątek, 2 marca 2012

12.

Rogaliki serowe z marmoladą, oblane czekoladą gorzką.


Dla mnie te rogaliki są czymś wspaniałym! Zrobienie ich jest naprawdę łatwe a jakie pyszne... Przepis znalazłam w swoim zeszycie, w którym pełno jest skrawków, papierków na których chaotycznie napisane są przepisy różnego rodzaju. Spróbowałam i jestem zadowolona z efektu! W całym domu czuć piękny zapach tych smacznych rogalików! 

Potrzebujemy:
  • 250g sera białego przeciśniętego lub śmietankowego
  • 250g masła (można dać nieco mniej by nie były takie tłuste)
  • 250g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • konfitura, marmolada lub powidła śliwkowe
  • czekolada gorzka
 Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. 


 1/3 ciasta rozwałkowujemy   na średnicę ok 30 cm. Potem kroimy na ćwiartki, a następnie te ćwiartki jeszcze na ok 4 części. aby powstały takie trójkąty: 





Powidła, marmoladę - cokolwiek wybraliśmy - nakładamy w naprawdę małej ilości na górę trójkąta. Następnie zawijamy - od podstawy trójkąta do wierzchołka.


 Rogaliki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż się pięknie zezłocą - trzeba je obserwować. Po upieczeniu wykładamy na talerze, gdy będą jeszcze ciepłe, ale już nie gorące polewamy stopioną czekoladą gorzką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz