Rogaliki serowe z marmoladą, oblane czekoladą gorzką.
Dla mnie te rogaliki są czymś wspaniałym! Zrobienie ich jest naprawdę łatwe a jakie pyszne... Przepis znalazłam w swoim zeszycie, w którym pełno jest skrawków, papierków na których chaotycznie napisane są przepisy różnego rodzaju. Spróbowałam i jestem zadowolona z efektu! W całym domu czuć piękny zapach tych smacznych rogalików!
Potrzebujemy:
- 250g sera białego przeciśniętego lub śmietankowego
- 250g masła (można dać nieco mniej by nie były takie tłuste)
- 250g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- konfitura, marmolada lub powidła śliwkowe
- czekolada gorzka
1/3 ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok 30 cm. Potem kroimy na ćwiartki, a następnie te ćwiartki jeszcze na ok 4 części. aby powstały takie trójkąty:
Powidła, marmoladę - cokolwiek wybraliśmy - nakładamy w naprawdę małej ilości na górę trójkąta. Następnie zawijamy - od podstawy trójkąta do wierzchołka.
Rogaliki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż się pięknie zezłocą - trzeba je obserwować. Po upieczeniu wykładamy na talerze, gdy będą jeszcze ciepłe, ale już nie gorące polewamy stopioną czekoladą gorzką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz