poniedziałek, 20 lutego 2012

10.

Mam dzisiaj całodniowego lenia! Od południa zabieram się za pieczenie tarty z jabłkami, zbierałam się i zbierałam i niestety moje plany spaliły na panewce. Nie jest dobrze kiedy taki leń wlezie w człowieka i nie chce odpuścić! Z moich dobrych chęci, które wzięły górę dopiero o godzinie 19, wyszła kolacja w postaci ryżu z jabłkiem i bananem. Nic nadzwyczajnego, aczkolwiek danie szybkie i bardzo przyjemne w smaku. Polecam wszystkim którzy preferują ryż gotowany na mleku.

Mleczny ryż z jabłkiem i bananem!


Potrzebujemy:

  • jedna szklanka ryżu
  • dwie szklanki mleka
  • jedno jabłko
  • jeden banan
  • cynamon
  • cukier waniliowy

Do gotującego mleka wrzucamy ryż i często mieszamy go, ażeby nie przywarł do garnka. Dodajemy cukier waniliowy. W sytuacji kiedy ryż będzie twardy, można dolać jeszcze odrobinę mleka. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. 

Umyte, obrane jabłko kroimy na kostkę (większą) i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy cynamon  i stawiamy na gaz. Gotujemy jabłko nie dłużej niż 5 minut. Odkładamy i studzimy.



Banana obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski w której będziemy mogli zmiksować go razem z jabłkiem.

 

Ostudzone jabłka dodajemy do banana i miksujemy blenderem na gładką masę. 
Gotowy ryż nakładamy do miseczki na wierzch polewamy masą bananowo-jabłkową i jemy na ciepło. 





 Good appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz